Pengalaman First Time bawa Bekal..

hye korg !!
hari nyy sya rajin nak buat post yg baru..
entry kali ini sya nak share pasal something iaitu 'BEKAL'
hah ! bekal !!
actually apa itu bekal??
ala bekal yg berisi makanan dibawa dari rumah utk dimkn di sekolah @ pejabat @ dimana2..
korg pernah bwk x??jomlah share pengalaman korg firsttime bwk bekal..
..*sya teruja nk dengar experience korg!!* seriusly !
but...
xfair rasanya kalau sya suruh korg cerita psl pengalaman korg
tapi pengalaman sya,,sya xcerita..
let's start:
dulu time sekolah rendah,time hingus tengah meleleh *srott..
sya slalu tengok kawan-kawan sya bawak 'tupperware' tau
sya hairan kenapa dyeorg bawak tupperware ke sekolah..
mulanya sya buat xtahu je tau!!tapi makin hari sya tengok makin banyak pulak yg bawak
lantas,,sya tanya dekat ibu sya
'bu,,bu,,atin tgk kwn2 atin bawak tupperware tau..dlm tu ada makanan..kenapa dyeorg ada tapi atin xde??
ibu sya jawab
'oh,,itu dinamakan bekal..bekal tu dyeorg isi mknn dari rumah bwk sekolah..
sya menjawab : "oooo...atin nk bawak jugaklah ibu.."
ibu jawab : "boleh sajee"
maka bermula dari saat itu tradisi sya membawa bekal ke sekolah setiap harii..
sya slalu share mknn dgn kwn2..org nk ckp apa sya xkesah..
tapi malangnya..
semenjak sya masuk alam persekolahan menengah,,sya mula berasa segan..sbbnya time tu xde sorg pon budak melayu yg bwk bekal..
lantas pd suatu hari ibu sya bertanya : "atin oii,,nak bawal bekal ke tidak??"
sya menjawab : "xnaklah bu,,atin segan !"
ibu : "pulak dah.."
botol air yg slalu jadi pengapit sya pon sya dah xbwk..*gara2 segan pnyer psl!!
selepas 2 tahun berlalu episod 'SEGAN'
sya masuk laa ke form 3..tahun PMR
time form 3,,sya berkwn rapat dgn RAIHAN dan HAJAR
kedua-duanya sya label sbg budak pandai + skema *haha,,beb jgn marah aku!!
persamaan dyeorg nyy suka bawak air ke sekolah
dlm hati time tuu..
'hooreyy akhirnya ada jugak kwn yg bwk air ke sekolah..
lps nyy xlaa aq membazir duit beli air dkt kantin'
so dari situ sya mula perlahan-lahan menyambung tradisi yg telah lama sya tinggalkan iaitu bawak air ke sekolah..!!!
tradisi sya kekal laa hingga sya ke form 5 laa nyy!!
then time msk form 5 sya berkawan dgn si MAIzatul..
dye nyy laa org pertama yg sya ajak bwk bekal kesekolah..
dye pon ok jee!!
so dari situ sya dah start bwk bekal ke sekolah kembali..
yeahh!
p/s:
sya SUDAH TIDAK SEGAN LAGI !!
hehe..bye !!

8 comments :

Nuur Najihah said...

masa sekolah rendah memang tak rasa segan langsung nak bawak bekal.
tapi bila naik sekolah menengah memang rasa segan jugak nak bawak,tapi bila difikir-fikirkan buat ape nak segan,so,bawak jelah,tak kisah lah ape orang nak cakap :D

hahaha ..

dUnIa fAnTasY kU.. said...

hak8.. saya un bawa bekal gax.. x p kantin sek.. best mkn ngn kawan2.. hu8... :) sharing is caring.. best2.. hu8.. :)

NURFATIN IZZATI said...

@ nuur najihah..a'ah,,buat apa nk segan..just be yourself..slh sya jugak..sya nyy suka sgt ikut org..nk buat tu segan..nk buat nyy segan..hehe

NURFATIN IZZATI said...

@dunia fantasyku btol3..makan ramai2 dn kawan teramatlah best..kan..kan..kan??hehe

nur said...

hihi..time skola rendah pnh bwk bekal g skola...skola men ni xbwk pon...mkn biskut 2keping jek kt umh..pastu kt skola xrehat..air bwk 1botol jek g skola skang nie..hihi,rindu time (xthu nk segan) skng ni nk wtpe jek kne pkir dlu..bab tkot org kutok..ish manusia2

NURFATIN IZZATI said...

@nur a'ah btol laa tu..ragam manusia nyy mcm2..sampai pening nak pikirkannya..haha

husna said...

bez la ada mak nk bt bekal :)

NURFATIN IZZATI said...

husna : hehe..mmg best sgt2..